Látnivalók

Aki kedveli a jó borokat, a kreatív konyhát, és előnyben részesíti az aktív kikapcsolódást, annak Tokaj-Hegyalja és a Zemplén ideális kombináció az utazásra. A könnyű tokaji dűlőtúrák mellett érdemes kirándulást tervezni a közeli Zemplén vadregényes vidékére is, amely tanösvényeivel, sziklamászó-helyeivel, ősi váraival, extrém kötélpályájával a természetjárók valóságos paradicsoma. Több mint ezer kilométeres kacskaringózás után Hollóházán ér véget a Kéktúra, de a térség egyedülálló látnivalói közé tartozik a Megyer-hegyi tengerszem és a Vizsolyi Biblia is.

Élmény a kóstolás Tokaj-Hegyalján

A hedonizmusáról is elhíresült francia uralkodó, XIV. Lajos mellett állítólag Mozart és Goethe is hatalmas rajongója volt a tokaji aszúnak. A vulkanikus talaj, a hegyek és folyók nyújtotta védettségben kialakult mikroklíma, az aszúsodásnak kedvező hosszú és száraz ősz, s a pincék falán megtelepedő nemespenész mind szerepet játszik abban, hogy ilyen kiváló nedű terem Tokaj-Hegyalján, amely a világ legrégebbi zárt borvidéke, egyben a világörökség része. Az ikonikus aszú mellett a pincészetekből napjainkban egyre izgalmasabb fehérborok, furmintok, hárslevelűk és sárgamuskotályok kerülnek a vendégek asztalára.

A szőlőbirtokok és pincék jó része bejárható, miként a dűlőket is felfedezhetik a vállalkozó kedvűek. Mindezt megtehetik kerékpárral és gyalogosan, vagy a kifejezetten e célból életre hívott borbusszal, profi túravezetővel, de itt-ott lehetőség nyílik segwayes, terepjárós bejárásra is. A régió borászatai prémiumkategóriás borkóstolókra, borvacsorákra, jó hangulatú piknikre invitálnak, s egyre több vendéglátóhely kínál kimagasló gasztronómiai élményeket. Mád a borvidék kulináris központjává vált mára, de Tarcalon, Tolcsván, Tállyán is találunk kreatív konyhát, amelyek a helyi tenyészetekből, vadászterületekről és kistermelőktől szerzik be a friss alapanyagokat.

Távol a város zajától, vadregényes zempléni vártúra

Az ország egyik legnagyobb összefüggő, érintetlen erdősége várja a Zemplénbe látogatókat, akik, ha úgy döntenek, hogy távol a város zajától, békés erdei vagy falusi környezetben töltenek néhány napot, akkor olyan remek falusi házakban szállhatnak meg, ahol még cserépkályhával fűtenek és búbos kemencében sütnek.

Hollóházán ér véget a nyugati határszéli Írott-kőtől induló Országos Kéktúra, amelynek utolsó szakaszain várromok, források és sziklamászó helyek mellett, völgyeken és réteken keresztül vezet az út. A történelemkönyvek lapjairól ismerőseink a térség ma is tiszteletet parancsoló várai: II. Rákóczi Ferenc kisfiúként a regéci várban tanult vívni és lovagolni, a kalandos sorsú Boldogkő várában írta Balassi Bálint a Borivóknak való című versét, míg a sárospataki vár a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása. Megér egy túrát a füzéri vár és a füzérradványi Károlyi-kastély is, a kicsiny Tolcsva pedig egyenesen hat nemesi rezidenciával büszkélkedhet. Sárospatak pedig fontos vallási csomópont, innen indul a Szent Erzsébet-út, amely névadója életének főbb helyszíneit köti össze.

A kultúrtörténeti érdekességek iránt érdeklődőknek ajánljuk a legrégebbi teljes, magyar nyelvű bibliát őrző Vizsolyt, valamint a hollóházi porcelánmúzeumot, ahol nemcsak az elmúlt több mint kétszáz év készleteit csodálhatják meg, hanem bátran kipróbálhatják porcelánfestő tehetségüket is.

A legextrémebb kalandok és a legszebb látvány

A Sátoraljaújhely fölé tornyosuló Magas-hegyen kialakított Zemplén Kalandparkban mindenki ledöntheti saját korlátait. Itt található az ország leghosszabb bobpályája és libegője, valamint legmagasabb beltéri mászófala, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják a Sólymot, a két hegyet összekötő extrém átcsúszó kötélpályát is: a több mint egy kilométer hosszú távon 80 km/órás sebességre is felgyorsulhatunk egy ülős hevederben.

Innen csak néhány kilométer a természet és az ember közös alkotómunkájának hazai csodája, a Megyer-hegyi tengerszem, amelynek víztükre fölé helyenként 70 méteres sziklafalak magasodnak. Helyén évszázadokon át kőbánya működött 1907-es bezárásáig, majd az esővíz feltöltötte az elhagyott bánya tátongó üregét, így alakult ki az ország talán legszebb, legkülönlegesebb túracélpontja. A tengerszem a 37-es útról körülbelül félórás túrával közelíthető meg, minden erőfeszítést megér a látvány!

Szálljon hajóra!

Már önmagában az is nagy élmény, ha részt veszünk egy kellemes sétahajózáson, amit még érdekesebbé tesz, hogy láthatjuk a Tisza és a Bodrog különböző színű vizének összefolyását. Fontos, hogy a Tokajból induló hajókirándulásokra előre bejelentkezzünk, mert a túrák csak 15 főtől indulnak. Tokajból elhajózhatunk még a sárospataki Rákóczi-várhoz és a Tiszalöki Vízlépcsőhöz is, mindkét kirándulás körülbelül 2-2,5 órás egy irányba.

Dzsessz, rock, opera és bor

A térség egyik első jelentősebb programja a Tokaji Tavasz, amin borárverést is rendeznek, de ahogy növekszik a napsütés órák száma, úgy válik Tokaj egyre nyüzsgőbbé. A környéken több fesztivált tartanak a műfaji sokszínűség jegyében: pop-, szimfonikus, kamara- és dzsesszkoncertet éppúgy hallhatunk, ahogy színházi, opera- és operettelőadásokat is láthatunk.

A tokaji Fesztiválkatlan áprilistól szeptemberig a legkülönbözőbb programokkal vár mindenkit, a különleges hangulatú Bor, mámor, Bénye fesztivált július elején rendezik meg az erdőbényei kertekben, ahol a tokaji borokat dzsessz- és népzene mellett lehet kóstolgatni. A Zempléni Fesztiválon augusztus közepén jellemzően a dzsessz és a komolyzene kap főszerepet, míg Tállya szeptemberi Kerekdomb Fesztiválja összművészeti és boros élményeket egyaránt ígér az odalátogatóknak.

Forrás: csodasmagyarorszag.hu